Barszcz czerwony na zakwasie z buraków

Przepis na barszcz czerwony na zakwasie buraczanym JUSU
Składniki:
- 2,5 litra wody
- 2 marchewki
- 1 por
- 2 korzenie pietruszki
- 0,5 selera
- 1 cebula
- 2kg buraków
- 25g suszonych grzybów
- 3 butelki zakwasu z buraków JUSU
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1: Umyj warzywa i pokrój w kostkę
Krok 2: Pokrojone warzywa wrzuć do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około 1 godziny. Na końcu odcedź warzywa (nie będą już potrzebne).Krok 3: Grzyby zalej 1 szklanką wody, po 25 minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około 0,5 godziny.
Krok 4: Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.
Krok 5: Buraki gotuj w wywarze około 40–50 minut, po tym czasie (gdy już będą miękie) wyciągnij je (nie będą już potrzebne).
Krok 6: Do garnka wlej zakwas do smaku około 660 ml – 1 l oraz wodę spod grzybów i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7: Barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj! Gotowe
Przygotowała Agata Lica specjalista ds. żywienia JUSU.PL