Dlaczego warto pić zakwasy?

Dlaczego warto pić zakwasy?
Wiele osób uwielbia kiszonki i zakwasy, zdobywają one coraz większą popularność na polskich stołach a również stołach polskiej Polonii. Większość osób kojarzy zakwas buraczany, lecz nasza firma jest pierwszą która posiadała tak liczną gamę zakwasów z różnych warzyw jak marchwi, selera, pasternaku, czerwonej kapusty, pietruszki.
Zakwas z buraków zapobiega przeziębieniom, oczyszcza i wzmacnia krew, a także odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworowej. Buraki zawierają witaminy A, C, E a także żelazo, potas, wapń, magnez, kobalt oraz kwas foliowy (szczególnie polecany kobietom w ciąży). Szczególnie polecany jest przy różnego rodzaju dietach dzięki dużej zawartości błonnika.
Fosfor zawarty w zakwasie z selera, wpspaniale obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, doskonale wpływa na naszą kondycję, działa uspokajająco i poprawia koncentrację, a dodatkowo pomaga w pozbyciu się wszelkich negatywnych toksyn z naszego organizmu.
Zakwas z marchwi jest wspniałą skarbnicą beta karotenu, który wzmacnia odporność, zapewnia poprawne funkcjonowanie wzroku, oraz wspiera leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jednak najbardziej jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych.Przygotowała Agata Lica specjalista ds. żywienia JUSU.PL
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference