Prawidłowy proces kiszenia cz.1
2022-09-05
Jaki mamy sposób na prawidłowy proces kiszenia warzyw i sporządzania zakwasów>
Istnieje wiele sposób na kiszenie ale podamy Wam nasz sposób na domowe kiszonki.
Właściwa woda.
Stosuj wodę przegotowaną, którą należy odstawić na kilka godzin w celu uwolnienia chloru. Woda nie powinna być za ciepła, ponieważ może zabić bakterie.
Właściwa sólUżyj soli bez antyzbrylaczy, niejodowaną najlepiej sól kamienną.
Właściwe warunki kiszenia
Podstawowym wymogiem zajścia fermentacji beztlenowwej jest odcięcie dostępu tlenu do zawartości słoika. Najlepiej, aby żaden składnik nie znajdował się nad warstwą zalewy. Składniki trzeba zalać i przykryć np. talerzykiem lub kieliszkiem, tak aby całość była zanurzona.
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2022