Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Prawidłowy proces kiszenia cz.1

2022-09-05

Jaki mamy sposób na prawidłowy proces kiszenia warzyw i sporządzania zakwasów>

Istnieje wiele sposób na kiszenie ale podamy Wam nasz sposób na domowe kiszonki.

Właściwa woda.

Stosuj wodę przegotowaną, którą należy odstawić na kilka godzin w celu uwolnienia chloru. Woda nie powinna być za ciepła, ponieważ może zabić bakterie.

Właściwa sól

Użyj soli bez antyzbrylaczy, niejodowaną najlepiej sól kamienną.

Właściwe warunki kiszenia

Podstawowym wymogiem zajścia fermentacji beztlenowwej jest odcięcie dostępu tlenu do zawartości słoika. Najlepiej, aby żaden składnik nie znajdował się nad warstwą zalewy. Składniki trzeba zalać i przykryć np. talerzykiem lub kieliszkiem, tak aby całość była zanurzona.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 27 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-18
Sprawnie
2022-11-20
100% satysfakcji z zakupu, zarówno z zakwasu jak i wysyłki!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel