Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Prawidłowy proces kiszenia cz.2

2022-09-12

Jaki mamy sposób na prawidłowy proces kiszenia warzyw i sporządzania zakwasów>

Istnieje wiele sposób na kiszenie ale podamy Wam nasz sposób na domowe kiszonki.

Odpowiednio przygotowana solanka.

Na 1 litr wody wsyp 1 łyżkę soli (tj. 25 g).

Odpowiednia temperatura otoczenia

Zbyt wysoka temperatura tj. powyżej 30 st. C powoduje szybszy rozwój bakteri gnilnych i zepsucie się naszej kiszonki. Niska temperatura zmniejsza intensywność procesu kiszenia a nawet wstrzymanie fermentacji. Dlatego w naszej firmie posiadamy chłodnie oraz samochody wyposażone w chłodnie aby utrzymać niską temperaturę kiszonek tak aby wstrzymać proces kiszenia zaraz po ukiszeniu. Najlepiej kisić w temperaturze pokojowej tj. 20-23 st. C.

Odpowiednie warunki kiszenia

Podstawowym wymogiem aby zaszła fermentacja beztlenowa należy odciąć odciąć dostęp tlenu do zawartości słoika. Najlepiej aby żaden składnik nie znajdował się nad warstwą zalewy. Trzeba je zalać i przykryć np. specjalnym koszykiem (talerzykiem) i kieliszkiem tak aby całość była zanurzona.

Przygotowała Agata Lica specjalista ds. żywienia JUSU.PL

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.96 / 5.00 26 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-03
Mimo przedświątecznej "gorączki" moje zamówienie dotarło bezproblemowo już po trzech dniach :)))
2022-12-06
Ekspresowa rwaluzacja
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel