Prawidłowy proces kiszenia cz.2
Jaki mamy sposób na prawidłowy proces kiszenia warzyw i sporządzania zakwasów>
Istnieje wiele sposób na kiszenie ale podamy Wam nasz sposób na domowe kiszonki.
Odpowiednio przygotowana solanka.
Na 1 litr wody wsyp 1 łyżkę soli (tj. 25 g).
Odpowiednia temperatura otoczeniaZbyt wysoka temperatura tj. powyżej 30 st. C powoduje szybszy rozwój bakteri gnilnych i zepsucie się naszej kiszonki. Niska temperatura zmniejsza intensywność procesu kiszenia a nawet wstrzymanie fermentacji. Dlatego w naszej firmie posiadamy chłodnie oraz samochody wyposażone w chłodnie aby utrzymać niską temperaturę kiszonek tak aby wstrzymać proces kiszenia zaraz po ukiszeniu. Najlepiej kisić w temperaturze pokojowej tj. 20-23 st. C.
Odpowiednie warunki kiszenia
Podstawowym wymogiem aby zaszła fermentacja beztlenowa należy odciąć odciąć dostęp tlenu do zawartości słoika. Najlepiej aby żaden składnik nie znajdował się nad warstwą zalewy. Trzeba je zalać i przykryć np. specjalnym koszykiem (talerzykiem) i kieliszkiem tak aby całość była zanurzona.
Przygotowała Agata Lica specjalista ds. żywienia JUSU.PL