Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zakwas z buraków jako dodatek do barszczu czerwonego

2021-09-05
Zakwas z buraków jako dodatek do barszczu czerwonego

Przepis na barszcz czerwony na zakwasie buraczanym JUSU

Składniki:

- 2,5 litra wody

- 2 marchewki

- 1 por

- 2 korzenie pietruszki

- 0,5 selera

- 1 cebula

- 2kg buraków

- 25g suszonych grzybów

- 3 butelki zakwasu z buraków JUSU

- 1 liść laurowy

- 3 ziarna ziela angielskiego

- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1: Umyj warzywa i pokrój w kostkę

Krok 2: Pokrojone warzywa wrzuć do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około 1 godziny. Na końcu odcedź warzywa (nie będą już potrzebne).

Krok 3: Grzyby zalej 1 szklanką wody, po 25 minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około 0,5 godziny.

Krok 4: Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.

Krok 5: Buraki gotuj w wywarze około 40–50 minut, po tym czasie (gdy już będą miękie) wyciągnij je (nie będą już potrzebne).

Krok 6: Do garnka wlej zakwas do smaku około 660 ml – 1 l oraz wodę spod grzybów i grzyby. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 7: Barszcz podgrzewaj, ale nie gotuj! Gotowe

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel